Телехендлерите – машините, които работят непрекъснато през цялата година

Автоматиката е едно от най-мощните оръжия в земеделието срещу пандемията и отрицателното й въздействие върху агропроизводството и агропазара

Телескопичните товарачи са успешни машини за успешни земеделци, увери преди време журналисти, посетили щанда на бранда Manitou на СИМА 2019 в Париж, Франк Леторе, мениджър в информационния екип на компанията. Той заяви, че компактните селскостопански телескопи, самоходни или монтирани на платформи, както и всички приставки с телескопично рамо подобряват възможностите на земеделците и агробизнеса. Те са машини, които външно приличат на скъпоценни бижута или дизайнерски шедьоври, могат да се движат като балерини на работния терен, работят и създават оптимални условия за максимални качествени добиви. И още

характерното за тях са иновациите

уточни тогава в своята презентация специалистът от мениджърския екип на фирмата.

Преди да навлезе в обширната тема за иновативните идеи и дигитализацията на машините на Manitou той направи необходимото представяне на значението на телехендлерите изобщо за земеделието. Наред с челните товарачи телескопичните им събратя са машини със съществен принос за облекчаване на земеделския труд, за намаляване на себестойността на продукцията, за увеличение на конкурентоспособността на фермерите. С елекрониката, автоматиката и прецизността си те са мощно средство за противопоставяне на стопаните срещу отрицателното въздействие на пандемията от КОВИД-19 върху земеделието. Те, както и тракторите, са винаги в услуга на земеделските стопани, 24 часа в денонощие, през всеки сезон, по всяко време на годината. Впрочем,

нуждата от тях е всекидневна

за разлика от останалите машини в технопарка на фермера, които имат сезонна ангажираност.

За челните товарачи вече писахме преди време в нашия вестник. Тогава обещахме да представим и телехендлерите, които са няколко основни типа:

  • селскостопански компактни телескопични товарачи;
  • въртящи се телескопични товарачи;
  • мотокари;
  • телехендлери за работа в складове и силози;
  • строителни телескопични товарачи;
  • мобилни, издигащи работни платформи;
  • съчленени товарачи.

Всички те имат особености и качества, предпочитани от зърнопроизводители, градинари, овощари, животновъди, комунални служители и т.н.

„Телескопите“ са характерни със своята производителност и възможност за повдигане на височина

до 9,6 м на тежести до 6 т

при различните марки и версии. Те са маневрени, прости за управление, с нисък разход на гориво и комфорт за оператора. При тях подчертаваме качеството гъвкавост, защото могат в умели ръце да правят чудеса от виртуозни заходи и дори фигури при извършване на изкопни и други дейности. Посетителите на изложението БАТА, преди ковид кризата, видяха „на живо“ и оцениха качествата на телехендлери, демонстрирани от техници на Manitou. Впечатленията си за тях сподели и плевенският агробизнесмен Стефан Стоянов, който обясни, че работи с два модела на Маниту. Те, казва той, са твърде полезни за всекидневната ни дейност на полето, в стопанския двор, край силозите и за поддържката на инфраструктурата около нашите бази. Това, че са самоходни и много маневрени ги прави твърде ефективни.
Телескопичните товарачи се използват успешно от професионалистите зърнопроизводители както за прибиране на реколтата, така и при нейното съхранение и реализация, независимо от това дали става въпрос за компактни телескопични товарачи или тежкотоварни мотокари, с кофи с голям капацитет или вилици за преместване на тежки или по-леки товари. Телехендлерите имат широко приложение и в животновъдството

Те работят във фермите през целия ден, често вечер и през нощта. Подходящи са за отглеждане на едър рогат добитък, когато има нужда от машини за тежки дейности. Чрез различни видове телескопични товарачи и съвместимите приспособления към тях, като скоби, вилици и грайфери или кофи, Manitou винаги представя на пазара за агротехника иновативни решения, съобразени с нуждите на фермерите, уточни на СИМА 2019 г-н Леторе. Машини като MLT 735, например, са много подходящи за т.нар. смесено земеделие, при което се изисква голяма повратливост.

За един ден понякога трябва да се почисти стопанския двор или хамбар, да се нахрани добитък, да се борави с бали, да се приготви силаж, да се направи неголям изкоп или преместване на оборудване. Има и специализирани телескопични товарачи за поддръжка или почистване на птицеферми и силози, както и за други специфични аспекти в земеделската дейност. Товарачите работят качествено в градинарството, овощарството, лозарството, както и в оранжерии. Т.е. там, където се изисква компактно, гъвкаво оборудване за работните операции, с което да не се увреждат междуредията, лехите и „пътеките“ между различните култури.

От товарач за големи операции до мотокар-телехендлер за дейности в тесни пространства и проходи, различните модели на Manitou доказват своята висока трудоспособност. Благодарение на тях прибирането на реколтата и боравенето с различни товари, бали и палети на всякакви терени и ферми се улеснява, а производителността на фермерското стопанство нараства. Това естествено прави по-бърза и лесна възвращаемостта на вложените инвестиции – важен фактор в развитието на бизнеса на земеделеца.

Добре известната френска фирма Manitou се е фокусирала и утвърдила в производството на машини за повдигане и транспортиране на товари и днес присъства на аграрните и строителни пазари в държави от всички континенти, съобщи още Франк Леторе и добави, че Manitou произвеждат всичко необходимо за земеделските стопанства навсякъде по света.

И така топспециалистът подхвана най-важната тема, тази за иновациите в аграрното машиностроене. Една от тях, която вече навлезе в практиката на земеделците, спечели на екипа на Manitou награда и медал на СИМА 2019. Това е специална система за автоматично спиране на мотора на „телескопа“ когато операторът излезе от кабината, като преди това наглася интервал от 15, 20, 30 секунди или повече, за който системата изключва двигателя. Тази иновация може да пести до 30% от времето за работа на празен ход. В резултат се получава и значителна икономия на гориво, и се удължава експлоатационият живот на двигателя.

Франк Леторе обясни, че вече всичките им машини на практика са свързани с интернет. Подчерта, че с постоянното допълване с автоматика, ставаща неизменна част от по-стари и най-нови модели телехендлери, иновациите присъстват във всеки един от тях. Ползите са много, като най-важната е пестенето на време и точната диагностика. При аварии може да се предвиди какви действия и материали ще са необходими за отстраняване на повредата. И предварително да се знае кое колко ще струва. Ако машината е свързана с компютрите на сервиза /това днес е обичайно/, там директно се подава сигнал и техниците могат да дадат указания за конкретната работа по отстраняване на проблемите.

Източник: www.bgfermer.bg