Технология пази продукцията от полето до пазара

Директно от машините, с които Стефан Стоянов прибира реколтата от житните ниви, зърното отива в огромните чували-тунели, пазители на качеството му до пазарната реализация

Екип на в.“Български фермер“

Юли е. Месецът на бялата жътва, която е в разгара си. На места дори е приключила. Реколтата е прибрана или е в процес на прибиране. Зърнопроизводителите подхващат следващите важни дейности, пряко свързани с резултатите от техния труд: – реализацията на полученото зърно; – съхраняване на добива, ако не е продаден веднага от полето.

Практиката е показала, че продажбата директно по време на жътва е неизбежна, особено за фермерите, които имат нужда от средства. А изкупните цени са ниски и в летните месеци не се очаква да се случи рязко покачване. Вторият вариант е съхранение на полученото от полето.

Но има фермери, които няма къде да пазят трайно и без загуби пшеницата или зърното от други култури. За тях има решение което е икономично, надеждно и качествено. Това е германската система за съхранение на зърно Agrar bag. Основното й предимство е, че опазването на зърното става пряко на полето, което пести време, разходи за транспорт и гориво, както и подръжка на стационарни силози.

Един от земеделците, който вече от няколко години прилага тази иновативна система, е Стефан Стоянов от Горна Митрополия. Директно от машините, с които той прибира реколтата от житните ниви зърното отива в огромните чували-тунели. В тях то се пази чрез технология, доказала се в практиката на множество европейски фермери. Той ни запозна със същността й, както и с действието на машините, формиращи комплекса на цялата система. Тя обхваща няколко основни компонента, произведени от немската компания AGRAR-bag. Основното й предназначение е да пази читава продукцията на фермерите и на полето, и в стопанския двор, и на площадките за обработка преди експедицията й към пазара по време на кампания, а и след прибирането на цялата реколта както от есенници, така и след „зелената жътва“. Системата е подчертано икономична, високопроизводителна, мобилна. По същество представлява сигурен начин за временно съхранение на зърнени култури като пшеница, царевица, слънчоглед, рапица, ечемик и др. Също толкова ефикасна е и при насипни продукти като торове, пелети, сол и т.н. – Това лято, разказва Стефанов, има новости в технологията, които позволяват директното разтоварване на зърното от камиони в чувалите, посредством машината Agrar Bag Easy Load 200. Тя представлява мобилно разтоварище, което е подвижно и позволява разтоварването на камионите или ремаркетата със зърно директно от шибъра им. В България бе доставена и първата такава машина в стопанството на фирма „Ненови“. Тези стопани вече успешно вкарват в чувалите новата реколта, която в района на Плевен не пострада драстично от сушата. Производителността на машината е около 100 тона на час, което би задоволило почти всяко българско стопанство. Доставена е вече и втора такава машина в стопанството на софийската фирма „София Кампо“. При идеално подготвената от тях площадка внушителните редове от чували-тунели се виждат от всеки пътуващ със самолет от летище София, ни съобщи г-н Стоянов. Фирмата доставчик на компонентите на системата, гарантираща нейното действие и функционалност, е „Плевен Агро Консулт“. Продуктите от нейното портфолио са добре познати на българските фермери. Нейният мениджър, Стефан Стефанов Стоянов, уточни, че тя вече има и други поръчки, които ще се доставят на потребителите за жътвата на слънчогледа и царевицата. Интересното е, че към технологията вече се обръщат не само производители, но и преработватели и търговци на зърно. Технологията избират и производители на спирт, като тези от фирма Алмагест. Основната суровина, царевицата, те ще съхраняват в чувалите на AGRAR-bag, добави той. За нормалната работа на съставните машини е нужна енергията на трактор с мощност минимум 80 к.с.

Пълнещата машина Grainprofi за променливи тунелни системи има работна ширина от 2.40 до 3.00 м, обем на бункера 7 куб. метра, производителност 250-400 т/час. Машините могат да пълнят и изпразват чувалите при различни условия и обстоятелства – директно на полето от комбайните върху мека повърхност /почва или трева/, от специални бетонни площадки край нивата или в стопанския двор. В машината за пълнене на чували е монтирана специална спирачка за максимално дозиране и разтегляне на чувала/тунела, което става заедно с процеса на пълнене. Т.е. няма съществени пречки за нейната работа и за опазване на зърното при всякакви условия.

Технологията има и още едно важно предимство – създава и запазва вакуума в тунелите. Поради липсата на кислород в тях се позволява и съхранение на по-влажно зърно, което при вадене от чувалите запазва процента на влагата си.

Една от важните грижи на операторите на системата е да защитят чувалите от добитъка, от птици и мишки.

Когато при необходимост се изважда зърното от чувалите, това става автоматизирано и по същия начин се товари за експедиция към потребителите. Чувалът остава напълно празен, без всякакъв отпадък, няма пилеене на зърно или друга продукция. Изпразващата машина AGRAR-bag ex-bag има производителност 120 т/час, обработва чували с размери 2,4/2,7/3,0 метра, максималната височина на товарене е 4,40 м. Дължината на тунелите може да бъде от 60 м до 150 м в зависимост от нуждите на зърнопроизводителя. Качеството на съхранение на зърно в чувалите е безспорно и това се доказва също от специалния сертификат, който има немската фирма за съхранение и на хранителни продукти в тунелите. Те се произвеждат в завод в Белгия и са едни от малкото на пазара в Европа, които имат такъв документ за допустимост да се пазят хуманитарни и животински храни. Поради липсата на кислород в чувала се позволява и съхранение на по-влажно зърно, което при вадене от чувалите запазва процента на влагата си.

Вносител и отговорник за нейното приложение и разространение в България е плевенската фирма „Плевен Агро Консулт“, гр. Плевен. Стефан Стоянов е мениджър на това иновативно и модерно направление в твърде отговорния процес на съхранение на добива. Както сподели той, досега всички клиенти, които са ползвали системата AGRAR-bag, са много доволни от нея поради ниската й стойност, високо качество на съхранение и лесна приложимост.

Повече информация относно машините и чувалите за технологията може да се намери в сервизно-търговска база на представителя на Agrar-bag за България фирма „Плевен Агро Консулт“.

Източник: www.bgfermer.bg