Кога се налага хедери да “лазят” по земята?

Сезонът, в който приспособленията за прибиране на пролетниците в стопанството на ЕТ“Хелга – Светла Стоянова”, не почиват

И при царевицата има доста пречупване и полягане, причинени от ураган, споделя Стефан Стоянов, зърнопроизводител от Плевенско

Екип на в. „Български фермер“

Жътвата на слънчогледа привършва. Имаше не малко проблеми, които затрудняваха стопаните. И това се отразяваше директно както на продуктивността на машините, използвани от земеделците за прибиране на реколтата, така и върху качеството на прибраното семе. За своите “патила” ни разказа Стефан Стоянов, мениджър на плевенската фирма Pleven Agro Consult и на стопанския комплекс ЕТ“Хелга – Светла Стоянова”, Горна Митрополия.

При жътвата на слънчогледа в стопанството ни, обяснява г-н Стоянов, ползвахме основно така наречените лифтери – приспособления, които прибират само питата на слънчогледа.

Предимствата са, че жътвата е лесна и бърза и зърното се прибира с по-малко чужди примеси. При слънчогледа първо изсъхва питата и след това стеблото с част от листата. Това допринася за по-ранното влизане на земеделския производител в полето със слънчоглед. Лифтерите позволяват да се жъне без значение за редовете, т.е. може да се работи безредово

Това са приспособления, при които жътвата протича без да се следи сеитбата по редове. Така може да се работи във всяка посока и по наклон.

Прибирането на слънчогледа по този начин е лесно както за комбайнера, така и за самата машина, тъй като натоварването е по-малко. Недостатък е, че след лифтера обикновено трябва да се “насече” растителният остатък, което е разход за всеки земеделец. Ние в стопанството ЕТ “Хелга – Светла Стоянова” ползваме хедери от някои конкретни брандове. В нашата практика като приспособления за слънчогледовата жътва ползваме марките Claas Sunspeed и Moresil.

Тази година на 1 август през района на Плевен и по-конкретно в землището на с. Горна Митрополия премина буря, която събори 90% от слънчогледа на земята. В опитите ни да приберем каквото можем от нивите включихме и житни хедери, и приспособления за царевица. Те са от марката Drago Olimac. На тях монтирахме като допълнителна инвестиция ножове за рязане на стъблата, както и странични винтове за прибиране на падащи стебла и пити. Жътвата, която вече приключихме беше много трудна и бавна, но все пак успяхме да приберем някаква част от реколтата, конкретизира своите впечатления от прибирането на слънчогледа Стефан Стоянов.

Предстои втората част от “зелената жътва” – прибирането на царевицата. Както знаем, в стопанството на Хелга Стоянова машинният ѝ парк, ръководен от Стоян Стоянов и Стефан, готов за тежките дни на царевичната „битка“. Защо тежки дни, питаме Стефан. Той сподели, че и при царевицата имат доста пречупване и полягане, причинени от същата буря. Все пак царевицата е по-устойчива култура. Затова щетите са по-малки и се наблюдават при 50% от растенията. Жътвата е трудна и бавна. Идеята ни е приспособленията да „лазят“ по земята, за да могат да оберат максимално всички кулени.

Ползваме, уточнява той, хедери и от споменатите, и от други марки, като Drago Olimac, Fantini и Geringhoff. Поръчали сме отново странични винтове с цел да увеличим опциите за прибиране на културата. При царевицата и слънчогледа е много важна навременната жътва. Ранната жътва може да доведе до трудности при съхранението, докато при късната има опасност да се получат доста загуби на полето.

При нас тази година имахме трудности със съхранението на слънчогледа, тъй като при жътвата с хедерите за пшеница или царевица се прибира и голямо количество зелена маса. Така полученото количество не може да се прибере директно в склада. Трябва да се използват семепочистващи машини или да се прибира зърното в полиетиленови багове, за да не се покачва температурата на съхранение, ни каза Стоян Стоянов.

Всички тези машини се използват интензивно в стопанството на ЕТ “Хелга – Светла Стоянова”. С тях се постигат добри резултати, практиката е доказала, че тяхната употреба е успешна и затова подобни адаптери за пролетници се ползват и в други райони на страната. Разбира се, изборът е строго индивидуален и зависи от мащабите на площите, от които се прибира реколта, и от възможностите на зърнопроизводителя, и от неговите предпочитания. Важното е, добавят мнозина земеделци, да се прибере реколтата без загуби и да се съхрани добре, защото от качеството на продукцията зависи реализацията ѝ. А пазарът е безмилостен…

Източник: www.bgfermer.bg